Yaşam Haber - Haberin Merkezi
?KRAL?
23-03-2018 14:52 816

?KRAL?

 

 

     İskender hiçbir zaman söylediğini yapmadı, Sezar hiçbir zaman yaptığını söylemedi. (İtalyan Atasözü)

Bu nedenle bir kralın sözü edilen tüm iyi özelliklere sahip olması gerekmez, ama öyle görünmek zorundadır. Ama şunu da söylemek gerekir.

     Bu özelliklere sahip olmak onları her zaman uygulamak zararlı, onlara sahipmiş gibi görünmek yararlıdır. Merhametli, sadık, insancıl, dindar, dürüst gibi görünmek ve öyle olmak, ama gerektiği zaman bunların tersi olmayı da bilmek ve başarmak gerekir.

      Bu nedenle bir kral hiçbir zaman içinde aşağıda sözü edilen beş özelik olmayan sözler söylememeli. Bunlar merhametli, sadık, insancıl, dürüst ve dindar kelimeleridir. Bir kral son özelliğe sahip olduğunu mutlaka belirtmelidir. Yani dindar olduğunu mutlaka açıklamalıdır.

      İnsanlar genelde elle değil gözle değerlendirme yaparlar, çünkü sizi herkes görür ama eliyle dokunamaz.

       Herkes sizin görünüşünüze bakar nasıl bir insan olduğunuzu ancak birkaç kişi bilir ve onlarda çoğunluğun fikrine karşı çıkmaya cesaret edemezler, çünkü çoğunluğu devlet korur. Bir insan hem cinslerinin ve özellikle de, hakkında hüküm vermenin pek te akıllıca olmayacağı kralın davranışlarını sonuca göre değerlendirir.

       Bu nedenle, bırakın bir kral bir ülkeyi fethetmenin ve yönetmenin övgüsünü alsın, ılımlı, iyi olanlar her zaman dürüst olarak görülecek ve herkes tarafından övülecektir.

      Adi olanlar kısa zamanda anlaşılır ve onların ne yapacakları, nasıl davranacakları bilinir. Dünyada adi ve aşağılık olanlar çoktur ve iyilerin çoğu kendine yar edinmek için zorluk çeker.

      Zamanımızın Aragon kralı Ferdinand sadece barış ve iyi inanç için dua eder, ama her ikisine de düşmandır. Ve ikisinden biri, eğer korusaydı onu birkaç kez şanından, şöhretinden ve krallığından mahrum edebilirdi. ( Bu hafta Machıavellı’ den olsun)

Top