Yaşam Haber - Haberin Merkezi
CHP, AKP’nin Can Simidi Olmaktan Vazgeçecek mi?
16-06-2017 18:51 1495

CHP, AKP’nin Can Simidi Olmaktan Vazgeçecek mi?

 

 

 

Son on beş yıldır AKP iktidarda kalmasını CHP’ye borçludur. Yürüttüğü bu siyasetle koltuk değneği olmayı uzun yıllar sürdüreceğe benziyor. AKP ne zaman siyaseten sıkışmaya başladıysa CHP hemen imdadına yetişti. Şeklen farklı partiler olsalar da özünde aynı ideolojide beslenmekteler. Beslendikleri, ideoloji statükoculuk, tekçilik zihniyetidir.

****

AKP’nin iktidara geldiği yıl, Erdoğan’ın siyasi yasağını Kürt halkına karşı dini argümanla savaş açmasına karşın kaldırdı. O gün verilen destek her dönem şekil değiştirerek devam etti. Kılıçdaroğlu, Kürt Alevi’si olduğunu inkâr etmek için kendisinin Konya’dan Dersim’ e gittiğini belirterek ne kadar devletçi olduğunu anlatma ihtiyacı duyarak siyasete başladı.

Amacım CHP’nin siyasi tarihinde Kürt halkına karşı yürüttüğü soykırımı anlatmak değil. Çünkü bu kirli ve kanlı tarih her kesim tarafında bilinmekte. Demokrasi, sosyal demokratlık adına siyaset yaparak, faşizan politikalara imza atıp, olası demokrasi güçlerini nasıl engellediğine değinmek daha doğru olacak. Özellikle 2013 yılında Kürt Halk Önderi Öcalan tarafında başlatılan demokratik çözüm sürecinin bitirilmesi için elinde geleni yaptı. AKP’nin, çözüm adı altında planladığı bitirme hamlesine, CHP’de Anayasa çalışmalarında ilk dört maddenin değiştirilemez ısrarıyla destek sundu. Gezi’de yaşanan devrimci hareketin içini boşaltarak manipüle edip oradaki kazanımları, AKP’ye peşkeş çekti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde MHP ile yaptığı ittifakla seçimleri altın tepside hediye etti. Tüm bunları da demokrasi adına yaptığının izlenimini vermeyi ihmal etmedi.

17-25 Aralık yolsuzluk ve hırsızlığı, muhalefet ediyorum adıyla akladı. 7 Haziran seçimlerinde sandıklarda demokrasi ve barışın çıkmasını, özgürlük hareketine karşı savaş açmak için AKP

ile anlaşarak siyasi darbeye ortak oldu. Yapılan bu anlaşma doğrultusunda AKP Kürt Halkına karşı top yükün imha savaşı açarak 1 Kasım seçimlerine gitti. AKP tekrardan savaş partisi olarak iktidara geldi. AKP, CHP’ye verdiği sözün gereği olarak Kürt Şehirlerini yerle bir etti. CHP ise göstermelik olarak Sur’a heyet göndererek demokrat olduğunu tescillemeye çalıştı. Oysa bu yıkım, talan ve soykırım CHP’nin istemleri doğrultusunda yapılıyordu. Bu yaklaşımı ile ana muhalefet olma konumunu HDP’ ye kaptırdığını görüyordu. Bunun için AKP ile yine anlaşarak HDP’ lilerin dokunulmazlıklarını kaldırmaya karar kıldı. Kılıçdaroğlu, dokunulmazlıkların kaldırılmasının Anayasaya aykırı olduğunu Tv kanallarında dile getirip yine de evet oyu vereceğiz diyerek desteğini ilan etti. HDP vekillerin tutuklanması, AKP kadar, CHP’yi de rahatlatacaktı. CHP’nin faşist yüzü bir süre daha gizlenecekti.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasından sonra CHP’li bazı vekillerin Anayasa mahkemesine gitmek için imza toplamasını partide ihraçla tehdit ederek engelledi.

****

Yaşanan bu gelişmeler AKP’yi içeride ve dışarıda tam sıkıştırmışken 15 Temmuz darbe girişimi can simidi gibi yetişti. Yaşanan darbe girişimini fırsat bilen AKP; yurtsever, demokrat ve aydın kesimini tasfiyeye başladı. HDP Eşbaşkanları, vekilleri, belediye başkanları tutuklandı,

Belediyelere kayyum atandı. CHP; HDP’ye karşı işlenen suça sesiz durarak destek vermeyi sürdürdü. Muhalif olan siyasetçiler, aydınlar, gazeteciler, akademisyenler içeri atıldıktan sonra başkanlık sistemi meclise getirildi. AKP-MHP ittifakıyla mecliste geçirilerek referanduma gidildi. CHP referandum sürecinde HDP ile yan yana gelmemek için büyük özen göstererek AKP’ye hizmet etmeye devam etti.

Referandum sürecinde başlattığı kontrollü darbe, kriptolu vekilleri ağzına dolayarak AKP’yi güçlendirmeyi hedefledi. Referandumda yapılan hilelerin ortaya çıkmasıyla halkın demokratik tepkilerini yine CHP engelledi. CHP, Kürt halkının demokratik kazanımlarını boşa çıkarmak için her fırsatta AKP’ye koltuk değneği oludu. Bunu yaparken de muhalefet ediyormuş gibi görünmeyi ihmal etmedi.

Mademki Kriptolu vekiller var, mademki darbe kontrolü olduğunu biliyorsun bilme ihtimalin de güçlü o zaman neden açıklamıyorsun? Yoksa halen planladığın Kürt katliamının gerçekleştirmesinin diyet borcunu ödeyemedin mi?

****

Takdir sizin yaşananlar ışığında baktığınızda CHP; AKP’ye koltuk değneği olmaktan vazgeçer mi?…

Top