Yaşam Haber - Haberin Merkezi
ÇİFTLİK
31-03-2018 17:55 818

ÇİFTLİK

 

 

      Google,  Çiftlik yazıp girdiğiniz zaman karşınıza hemencecik bizim meşhur “Çiftlik bank” hikâyesi çıkıyor. Oysa maksadınız teknik anlamda çiftlik kavramıyla ilgili geniş bilgi edinmekse biraz daha sayfayı karıştırmanız gerekiyor.  Sonuçta karşınıza istediğiniz kadar bilgi ve tanım ortaya çıkar.

Çiftliğin sözlük anlamı ( çift+lik “bir çift öküzle bir yılda sürülen toprak”)

      Ürün elde etmek için ekilip biçilen, hayvan yetiştirilen ve içinde çalışanların oturması için evler, ahırlar, kümes hayvanları için barınaklar bulunan geniş arazi parçaları olarak geçer.

      Çiftlik ile türetilmiş kelimelere baktığınızda; Çiftlik alanı, büyük çiftlik, çiftlik binası, çiftlik evi, kolektif çiftlik, çiftlik arazisi, gibi kelimeler yanında istediğiniz kadar ekleme yaparak bu kavramı zenginleştirebilirsiniz. Örneğin Çiftlik yumurtası,Çiftlik yoğurdu,çiftlik peyniri, çiftlik atı, çiftlik koyunu, çiftlik kuzusu, çiftlik tavuğu,çiftlik öküzü, çiftlik ineği gibi ..

      Bu bilgileri sadece okurumuzu “çiftlik” konusunda bilgilendirmek amacıyla derlediğimi veya durup dururken böylesine bir ihtiyacın doğduğunu söylemem doğru olmaz elbette.

     On binlerce insanımızın içine düştüğü trajikomik  “Çiftlik bank skandalını tanımlamak için çiftlik kavramının aslında yaşanan olayın sosyolojisine pek yabancı olmadığını öğreniyoruz.

      Çiftlik bankı kuran uyanık vatandaşın ne büyüklükte bir arazi parçası üzerinde  çiftlik kurduğunu, bu arazi özerinde kaç çift öküz çalıştırdığını, kaç hektar arazi sürdüğünü, kaç tavuk beslediğini., kaç yumurta sattığını, kaç inek sağdığını, ne kadar peynir ihraç ettiğini benim bilmem mümkün değil ancak.

       Bu ülkede hiç çalışmadan üretmeden zengin olmayı hayal eden yüz binlerce çift insan olduğunu çiftliğin toplam müşteri sayısı ve toplanan paralardan öğrenmek mümkündür. Böylesine bir toplum sosyolojisi var olduğu sürece bu tür çiftliklerin olmaması düşünülemez.

      Gümrük ve ticaret bakanlığı vatandaşın bu tür mağduriyetler yaşamaması için erken uyarı sistemi kuracakmış. Sanki ilgili devlet birimlerinin bu ve benzer vurgunlardan haberi yokmuş gibi.

      Yıllarca faaliyet gösteren, internet üzerinde yüz binlerce ortak bulan, faaliyetlerini paylaşan, koca koca adamlarla, kalabalıklarla açılış yapan şirket binası  ve tabelası olan, ürün pazarlayan, reklam yaptıran bir organizasyondan haberi yokmuş, Küçük bir sosyal medya  paylaşımı yüzünden binlerce insanın  onlarca yıl hapis cezasıyla cezalandırıldığı yerde  bu kadar cık eğlencenin olması son derece normaldir.

Top