Yaþam Haber - Haberin Merkezi
EÐÝTÝM HAKKI VE ÖÐRENCÝLERE YÖNELÝK BASKI VE ENGELLEMELER.
24-01-2016 08:42 986

EÐÝTÝM HAKKI VE ÖÐRENCÝLERE YÖNELÝK BASKI VE ENGELLEMELER.

 

 

Her insanýn sahip olduðu temel insan haklarýndan birisidir eðitim hakký.  Kýz erkek ayýrýmý yapýlmadan her insanýn mutlaka yararlanmasý gereken evrensel bir haktýr.

Eðitim hakkýnýn altýnda yatan temel etken insan kiþiliðinin tüm yönleriyle geliþmesinde çok önemli bir faktör ve insanlarýn kendilerini yaþam boyunca ihtiyaç duyduðu bilgi ve beceriyi edinmesidir.

Eðitim hakký para ile satýlmayan kiþinin tam anlamýyla toplumda birey olmasýný saðlayan, onun topluma yararlý bir duruma gelme hakkýdýr. Kimse bu haktan alý konulamaz hiç kimsenin bu hakký gasp edilemez ve engellenemez. Kiþinin bu evrensel ve insani haktan alý konulmasý, kiþiyi üretken olmaktan çýkarýr, saðlýk konusunda özensiz hale getirerek saðlýðýndan alýkoyar. Kendisini ve ailesini korunaksýz býrakýr, kültürel açýdan zayýf bir yaþamama mahkûm eder. Dolayýsýyla eðitim hakkýnýn engellenmesi temel insan haklarý ihlali anlamýna gelmektedir.

Son günlerde Malatya Ýnönü üniversitesinde okuyan, tamamýna yakýný Kürt olan ve yasa dýþý faaliyetlerle iliþkilendirilerek okuldan uzaklaþtýrýlan, gözaltýna alýnarak tutuklanan eðitim hakkýndan yoksun býrakýlan bu yoksul öðrencilerin durumu içler acýsýdýr.

Öðrenciler adýna derneðimize baþvuran birçok öðrenci ailesi ve öðrenci tek suçlarýnýn demokratik, yasal gösteri hakkýný kullanmalarý, basýn açýklamasýnda bulunmalarý gibi etkinliklerden sorumlu tutularak suçlandýklarýný, gözaltýna alýndýklarýný uzun süreli okuldan uzaklaþtýrýldýklarýný dolaysýyla hem ailelerin hem de öðrencilerin telafisi imkânsýz sonuçlarla karþýlaþtýklarýný, geçmiþte benzer uygulamalar nedeniyle birçok ailenin çocuðunu kaybettiði bilinmesine raðmen yürütülen uzaklaþtýrma, gözaltý ve tutuklama furyasýnýn bilinçli bir uygulamaya dönüþtüðünü ifade etmiþlerdir.

Deðiþik suçlamalarla okuldan uzaklaþtýrýlan, gözaltý ve tutuklamalarla eðitim hakký engellenen öðrencilerle ilgili kuþkusuz ciddi iddialar ve suçlamalarda söz konusu olabilir. Hukuk önünde hiç kimse suç iþleme hakkýna sahip olmadýðý gibi haksýz bir biçimde suçlu olduðuna dair ciddi kanýt olmaksýzýn suçlanmasý, temel haklarýndan yoksun býrakýlmasý hukuk devleti ile baðdaþmamaktadýr.

Ýnönü Üniversitesi rektörlüðünce okuldan uzaklaþtýrýlan öðrenciler arasýnda da ha önce mezun olmuþ, okul lle hiçbir iliþkisi bulunmayan öðrencilerin olmasý isnat edilen suçun ve uygulanan cezanýn Üniversite disipliniyle ilgili olmadýðýný göstermektedir.

Ayný durum gözaltýna alýnan öðrenciler için de geçerlidir. Suçun ve cezanýn kiþiselliði ilkesine baðlý kalýnmaksýzýn hukuk ihlal edilerek genel bir konsept içinde çok sayýda öðrencinin göz altýna alýnýp eðitim hakkýndan yoksun býrakýlmasý iþledikleri bir suçtan ötürü olmanýn ötesinde muhtemel iþleyebilecekleri suç varsayýmý ile haksýz yere bir çok öðrencinin  maðdur edileceði görülmektedir.  Bu durumun ne suç ve ceza kuramýyla ne de adalet ile baðdaþýr bir tarafý bulunmamaktadýr.

Top