Yaşam Haber - Haberin Merkezi
MONGOLOİDLİKTEN TÜRKLÜĞE
16-02-2018 14:01 1456

MONGOLOİDLİKTEN TÜRKLÜĞE

 

 

     Bilindiği üzere antropolojik olarak Türk soylu insanların etnik ataları bilimsel soy sınıflamasında "Mongoloid" ırk olarak tanımlanır.

      Mongoloid ırkın anavatanı Asya kıtasının ortasında; Mogolistan, Sibirya, Mançurya, Altay Dağları ve Baykal Gölü arasındadır.

    Mongolit toplulukların batıya ilk göçlerine MÖ 4 yy de şahit oluruz. Mongoloit kabileler anavatanlarına çok uzakta 3000 km den fazla yol kat ederek günümüz İran'ın doğusunda Baktira ve Soğdia (Afganistan) bölgelerine göç ve istila hareketlerine girişirler. Persler, bölgedeki Aryan; İskit, Sogdia vs. topluluklara karışarak bir araya gelen topluluklarına "Xaîn (Hun) der. Bu istilalar dalga dalga sürer. Mongolitlerin son büyük istilası Göktürkler zamanında MS 7. yy nın başlarında olur.

     Zamanla bu coğrafyada melez yeni topluluklar oluşur. İranlılar bunlara; Aryan olmaktan çıkmış manasında "Turan" tanımını kullanmıştır. Mongoloidlikten çıkan Turanlar tip olarakta melez bir görünüm alırlar. Siyah saç renkleri ve vucut ölçü ve sarı tenleri değişir. Kısa mongolid görünüm kaybolur. Uzun boylu daha iri cüsseli olurlar. Saç renkleri daha çok siyah kalsa da çekik gözleri silikleşir, kılsız vucutları kıllı olur.

     Mongolid ve Aryan karışımlı melez bu Turan topluluklar bölgede İslami dinini kabul etmeye başladıktan sonra zamanla daha batıya; özellikle Kafkasya derbendinden ve Irak üzerinden Kürdistan ve Anadolu'ya geçerler.

      Turan melez toplulukların yaşanan bu tarihi serüven nedeni ile dil, din ve kültürel yapılanması da melez bir yapıya sahip olur. Her ne kadar günümüzde melez Turan halk Ön Asya'da kendilerine bir çok ulusal devletler kurmuş ve yeni adlar altında yeni uluslar inşa etse de, hala melez kültürel yapılarını korumaktadırlar. Bölgedeki bu günkü yeni adları ile; Türk, Azeri, Türkmen, Özbek, Kırgız, Tatar, Karatürk, Uygur vs. halkları bu yeni ulus adlarına rağmen melez "Turan" soylu ve Asya'nın Mongoloid kökenli eski halklarıdır.

    Turan topluluklar, Türkiye ve Kürdistan'ında belli bölgelerinde yaşarlar. Genelde Kürdistan'da yaşayan Turan soylu toplulukların içinde Mongoloid tipte insan çok nadir ve istisnai gensel bir görüntüdür.

Top