Yaşam Haber - Haberin Merkezi
Keskin: Cumhurbaşkanımız Vatandaşı Marketlere ve Gıda Toptancılarına Ezdirmemeli
27 Aralık 2020 Ekonomi 149

Keskin: Cumhurbaşkanımız Vatandaşı Marketlere ve Gıda Toptancılarına Ezdirmemeli

MESOB Başkanı Şevket Keskin, market ve gıda toptancılarında temel gıda maddelerine son dönemde büyük oranda zam yapıldığını ve 24 saat içinde bile fiyatların birbirini tutmadığını belirterek, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a çağrımızdır; vatandaşı fiyat artışı yapanlara, denetim ve kontrol görevini yerine getirmeyen kurum yöneticilerine ezdirmeyiniz, toptancı ve büyük perakendecilerin fiyat belirleme işlemleri sorgulanmalı ve denetlenmeli.” dedi.

MESOB Başkanı Şevket Keskin, market ve gıda toptancılarında temel gıda maddelerine son dönemde büyük oranda zam yapıldığını ve 24 saat içinde bile fiyatların birbirini tutmadığını belirterek, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a çağrımızdır;  vatandaşı fiyat artışı yapanlara,  denetim ve kontrol görevini yerine getirmeyen kurum yöneticilerine ezdirmeyiniz, toptancı ve büyük perakendecilerin fiyat belirleme işlemleri sorgulanmalı ve denetlenmeli.” dedi. 

 

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, temel gıda maddelerinde son dönemde büyük oranda fiyat artışının yaşandığını bildirerek, duruma müdahale edilmesini istedi. 

 

-“Son dönemde çok büyük bir başıboşluk oluşmuştur” 

 

Keskin, yaptığı yazılı açıklama da, “Tüketici ürünlerinin piyasa gözetimi ve denetimi konusunda koronavirüs salgını ile birlikte son dönemde çok büyük bir başıboşluk oluşmuştur.  Özellikle temel gıda ve tüketim ürünlerinin fiyatlarında piyasada 24 saat içerisinde bile önemli fahiş fiyat artışları görülmektedir. Piyasa denetimi ile sorumlu ve yetkili ilgili kurumlar kontrol ve denetim de bulunmuyor,  fahiş fiyat artışlarına müdahale etmiyorlar.  Ambalajlardaki gramaj düşürülüyor, fiyatları yükseltiliyor. Marketlerde ve gıda toptancılarında yükselen fiyat yangını var, bu yangın vatandaşın cebini ve canını yakıyor. Marketleri denetleyen yok, ama esnafa sıra geldi mi, herkes aslan kesiliyor. Herkesin işi gücü esnafı denetlemek, ama marketlerdeki artışı kimse görmüyor. Kurum yöneticileri, marketlere girip, fiyat denetlemesi yapmaya korkuyorlar, gramajları incelemeye çekiniyorlar.  Sayın Cumhurbaşkanımızın söylemlerini yereldeki kurumlar hayata geçirmeli.  Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan piyasa denetimi konusunda bir çaba içerisinde, ancak bu durumu yereldeki kurum yöneticileri dikkate almıyor.  Çünkü o kurum yöneticileri çalışsa da, çalışmasa da maaşları aynen ödeniyor. O kurum yöneticileri, bir çay ocağı işletmecisi, bir kahvehane işletmecisi, bir kuru temizlemeci, bir kantinci,  bir kırtasiyeci, bir kuaför, bir servisçi gibi aylardır ekonomik sıkıntı çekmedikleri için piyasadaki artan fiyatları umursamıyorlar.  Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a çağrımızdır; vatandaşı fiyat artışı yapanlara,  denetim ve kontrol görevini yerine getirmeyen kurum yöneticilerine ezdirmeyiniz, toptancı ve büyük perakendecilerin fiyat belirleme işlemleri sorgulanmalı ve denetlenmeli.”

 

 

-“6 puanlık prim desteği en az 3 yıl süre ile uzatılmalı” 

 

Keskin, Malatya’nın da içinde yer aldığı 51 ilde uygulanmakta olan özel sektör iş yerleri için sağlanan 6 Puanlık Sigorta Prim İşveren Hissesi Desteği uygulamasının 31 Aralık 2020 tarihinde sona ereceğini hatırlatarak, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan koronavirüsün de piyasalara yansıyan olumsuz etkileri nedeniyle 6 puanlık prim desteğinin en az 3 yıl süre ile uzatılmasını talep ediyoruz.  Koronavirüs salgını nedeniyle ticari faaliyetleri olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkarların 

Bağ-Kur primlerini devlet hibe olarak en az Haziran 2021’e kadar üstlenmeli.” dedi.

 

-“Basit usul dışındaki esnaflar da hibeden yararlandırılmalı” 

 

Keskin, devletin alacaklarından gecikme zammı oranını düşürmesini de talep ettiklerini belirterek, şu ifadeleri kaydetti; “Bankaların Mevduata ve İhtiyaç Kredisine Uyguladığı Faizlerin Yıllık Ortalama Oranı yüzde 15 düzeyinde.  Devletin alacağına uyguladığı gecikme zammı/faizi yıllık oranı yüzde 19,2 seviyesinde. Devletin vatandaştan aldığı gecikme zammı oranı düşürülmeli. Bakanlıkça zorunlu olarak işyerini kapatan işyerlerinin borçları için gecikme zammı alınmamalı. Bütün kamu bankalarında esnafın almış olduğu kredi taksitleri Ocak 2022 tarihine kadar faizsiz ertelenmeli. Halkbank, Vakıflar Bankası ve Ziraat Bankası, verilen tüketici kredilerini faizsiz ertelemeli. Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Hibe Desteği büyük oranda basit usulü tabi esnafımızı kapsamaktadır. Basit usulü tabi olmayan esnaflarımızda koronavirüs hibe desteklerinden yararlandırılmalı.  Çünkü diğer esnaflarımızda büyük bir mağduriyet içindedir.  Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhur İttifakı Ortağı MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’den bu konularda esnaf camiası olarak destek bekliyoruz. “

 
 
 
Ek alanı
 
 
 

Top