Yaşam Haber - Haberin Merkezi
Çevrim İçi Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Sertifika Programı Düzenlendi
09 Şubat 2021 Gündem 113

Çevrim İçi Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Sertifika Programı Düzenlendi

İnönü Üniversitesi Türkçe Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER) bünyesinde 7.si düzenlenen Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Sertifika Programı pandemi koşulları gereği bu yıl çevrim içi ortamda gerçekleştirildi.

İnönü Üniversitesi Türkçe Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER) bünyesinde 7.si düzenlenen Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Sertifika Programı pandemi koşulları gereği bu yıl çevrim içi ortamda gerçekleştirildi. 25 Ocak – 05 Şubat tarihleri arasında düzenlenen programda yurt içi ve yurt dışından 50 katılımcı yer aldı. Program, İnönü Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Yunus Emre Enstitüsü başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi dekanı ve TÖMER müdürü Prof. Dr. İlhan Erdem’in katıldığı açılış oturumu ile başladı.

Programda İnönü Üniversitesi Türkçe Öğretimi Araştırma Uygulama Merkezi akademik kadrosunun yanı sıra Türkiye’nin önde gelen kurumlarının yöneticileri ve alan uzmanları çeşitli dersler verdi. İnönü TÖMER Müdürü Prof. Dr.  İlhan Erdem sertifika programı ile ilgili şunlara değindi: “İnönü TÖMER, üniversitemizin misyon ve vizyonuna uygun bir şekilde faaliyetlerine devam etmektedir. İnönü TÖMER, yabancılara Türkçe öğretirken aynı zamanda bu alanın gelişmesi için araştırma ve uygulama çalışmalarına da devam etmektedir. Üniversitemiz bugün yabancı uyruklu öğrenci saysında önemli bir noktaya gelmiştir. Bunun artırlması için de çalışmalar yapılmaktadır. Üniversitemizi dünyada talep gören bir yapıya dönüştürmek istiyoruz.  

Türkçe dünyada yabancı dil olarak öğrenilen 5. dil konumuna gelmiştir. Türkiye’nin ekonomik, siyasi, kültürel gelişmişliğine paralel olarak Türkçe öğrenimi de talep gören bir alan haline gelmiştir. Bugün devletimizin önemli kurumları, Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye Maarif Vakfı, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve üniversitlerin TÖMER’leri yurt içi ve dışında Türkçe öğreten veya Türkçenin öğretimine aracılık eden kurumlardır.  Yaptığımız bu sertifika programıyla yabancı dil olarak Türkçenin nasıl öğretileceği üzerinde durulmuştur. Bunun için yukarıda bahsedilen kurumlardan ve alanında uzman akademisyenlerden destek alınarak bu kurs düzenlenmiştir. Yurt içi ve dışından katılımcıların olduğu kursun teorik bölümü tamamlanmıştır. Uygulaması da bahar döneminde yapılacaktır. Oldukça verimli geçen sertifika programlarını devam ettireceğiz. Özellikle öğretmenlerimizin de faydalanabilmesi için her yılın şubat ayındaki sömestr tatilinde bu kursu düzenliyoruz. Gelecek yıllarda da aynı takvimde düzenlenecektir.”

Kurs takvimine göre ursiyerlern uygulama dersleri de bittikten sonra düzenlenecek bir törenle sertifika alanlara belgeleri verilecektir.

Top