Yaşam Haber - Haberin Merkezi
BÜYÜK İSKENDER?İN VASİYETİ  VE  KÜRDLER İLE OLUŞAN DOSTLUK
08-08-2018 15:29 977

BÜYÜK İSKENDER?İN VASİYETİ VE KÜRDLER İLE OLUŞAN DOSTLUK

 

 

Büyük İskender’in hayatını kaleme alan Yunanlı tarihçi Diodorus, İskender'in ölümünden bir süre önce onun generali Craterus'a ayrıntılı yazılı talimatlar vermiş olduğunu belirtir. *Diodoros Sikeliotes (MÖ 1. yüzyıl) veya Sicilyalı Diodorus bir Yunan tarihçisiydi. MÖ 60 ila 30 arasında varlığını sürdüren anıtsal evrensel tarih olan “Bibliotheca Historica'yı” yazdığı bilinmektedir.

 

Biraz ayrıntıya girersek, General Perdiccas, Büyük İskender’in vasiyetini askerlerine okuduğu bilinmektedir. Özet olarak Büyük İskender, isteklerinde güney ve batı Akdeniz'e, anıtsal yapılar yapılmasına, Doğu ve Batı toplumlarının birbirlerine karışmasına ve askeri genişleme çağrısında bulunmuştur. Büyük İskender’in bu istek ve arzuları Ön Asya'da yeni bir medeniyet olan "Helenestik Dönemi" başlatır.

 

İskender’in isteklerini, General Perdiccas şöyle sıralamıştır:

 

*Babası Philip için “Mısır piramitlerinden daha büyük anıtsal bir mezar inşa edilmesini,

*Delos, Delphi, Dodona, Dium, Amphipolis ve Truva'da Atina'ya anıtsal bir tapınakta büyük tapınakların kurulmasını,

*Arabistan'ın ve tüm Akdeniz Havzasının fethini,

*Afrika'nın çevrelemesini,

ve bizler için en önemli isteği:

*Bölgedeki kentlerin gelişmesi ve “Asya'dan Avrupa'ya ve Avrupa'dan Asya'ya doğru, yani en büyük kıtayı ortak birliğe ve dostluğa, evlilikler arası ve aile bağları aracılığıyla biraraya getirmek için“ halkların karşılıklı nakledilmesini, istemiştir.

 

Tarihçi Diodoros Sikeliotes’un bizlere verdiği bu bilgilere göre: İskender’in Generallerinden Craterus, İskender'in emirlerini yerine getirmeye başlar. Ancak Büyük İskender’in halefleri olan generaller, onun isteklerini pek uygulamadılar. Makedon Generaller, İskender’in isteklerini pratik olmadıkları gerekçesiyle yerleşke adlarını Yunanca isimlendirmeleri, yeni şehirler kurma ve yerel halktan evlilikler dışında pek uygulamaya koymayı tercih etmez görünürler.

 

Yerel evliliklerde de Makedon generallerin ve Medya’ya daha sonra hâkim olan Makedon Seleukosların daha çok Med soylu ve Pers karşıtı bölge toplulukları ile kaynaştığı tespit edilmiştir.

 

Gerçi Büyük İskender henüz sağ iken bu isteklerini hem askerlerine bizzat sunmuş ve bu arzularını öncelikle kendinden başlatarak yerel halk ile evlilik yolu ile akrabalıklarını kurmaya başlamıştır.

 

Büyük İskender'in "büyüklüğü" zaten onun dünyanın yarısını istila etmesi veya cesareti değildir! O, aynı zamanda bir medeniyetler arası köprü olması gereken medeni fikirlere sahip olması ile meşhurdur.

 

Nitekim Büyük İskenderin takipçisi olan ve Kürdlerin ata toprakları Medya’ya yaklaşık 150 yıla hakim olan Seleukoslar, Kürdlerin atalarına iç güveysi olmuş gibiydiler. Zaten Seleukoslar/Selefkoslar, Medya’da (Kürdistan’da) hem şehirleri yeniden tesis ettikleri gibi doğuda Partlara karşı gelişen Kürdi ilk Atropone Medyası, Karduk, Sophene, Komagene ve Arbella vs. gibi Kürdi devletlerin her zaman destekçisi olmuşlardır. Seleukoslar, ayrıca yerel aristokratik evlilikler ile Kürdlere olan akrabalıklarını devamlı sürdürmüşlerdir.

 

Bu yerel evliliklere, bölgedeki dönem Kurdi devletleri incelerken dikkat etmenizi öneririm. Özellikle Kommagene Kurdi Devleti bu evliliklerden doğan melez Kürd-Makedon karışımı bir devlettir.

Batı ile Doğunun sentezi olan Helenestik uygarlığın nişanesi olan ünlü (Nemrut) Bèlî Tapınağı burada hala bizleri selamlamaktadır.ala bizleri selamlamaktadır.

Top