Yaşam Haber - Haberin Merkezi
FİLİSTİNLİLER
04-04-2018 17:32 668

FİLİSTİNLİLER

 

 

    Filistin bölgesinin antik dönem eski adlarından biri Kenan ülkesi dir. Bölgenin ilk sakinleri Sami soylu Amarru halkı dır.

     MÖ 1600 sonrası bölge, Kürdlerin ataları Doğu Aryan kültürel soylu Hiksos ve Mitannili kabilelerce istila edilir.

Yine Sami ve İbrani soylu Yahudiler MÖ 1400 sonrası bölgede öne çıkarlar.

     MÖ 12. yy sonrası aslen Sami kültürel soylu olmayan Filistinlilerin, Kenan'a "Ege Halkları Göçü" ile geldiği tespit edilir.

     Fakat bölge sürekli Sami soylu devlet ve kabilelerin istilasına maruz kalması nedeniyle Kenan'da yaşayan Filistin halkı da asimilasyona uğrar, Sami kültürü edinir.

      Filistin adı ilk defa Tevrat’ta ve Mısır kayıtlarında geçer. MÖ 7. yüz yılda Asur hükümdarlarına bağlanan bölge sırasıyla Mısır, Babil, Pers, Yunan ve Roma denetimine girmiştir.

     Filistinliler, MS 642 de İslamiyet’in denetimine girer. Filistinliler İslami dini kabul ettikten sonra bölge halkı Yahudi dini inançlı İsrailliler ile olan ilişkilerinde daima onlara karşıt bir politikanın içinde olmuşlardır.

      İki halk Filistinliler ve Yahudiler arasında kültürel yakınlık Sami kültürü içinde gelişmiştir. Bu kültürel ortaklık nedeni ile iki halk yakınlığında 'kardeşlik' tanımı yapılmış olmalı. Sami kültürü ile yaşayan halklara "Arap" denmesi İslamiyet dini sonrasıdır.

       Oysa Sami kültürlü topluluklar kendi içinde farklı etnik adlar ile tanımlanırlar. İbraniler, Asurîler, Araplar vs. gibi.

       Filistinliler ise, Sami soylu olmayıp, sonradan bu topraklara gelip, ana kültürel kimliklerini kaybedip günümüzde Araplaşmışlardır.

       Filistin ve Yahudi halkın birbirleri ile ana çatışmasının nedeni ticari dir. Kadim tüccar halk Fenikeliler döneminden beri Levanten bölgesindeki halkların Doğu Akdeniz pazarlarına hâkim olma mücadelesinin devamı olan ticari bir gelenektir. Farklı dini kimlikler bu çatışmada sadece çıkarları için bir argümandır.

Top