Yaşam Haber - Haberin Merkezi
SİYAM İKİZLERİ
24-10-2018 15:27 761

SİYAM İKİZLERİ

 

 

       Yumurtanın iki parçaya bölünecekken bölünmeyi tamamlayamamasından kaynaklanan ve doğanların % 70 inin ilk 30 dakika içinde öldüğü, %20 sininde 4-5 yılını ancak tamamlayabildiği yürekler acısı bir yaşam biçimidir.

       Çift beyin şart değildir nitekim 30 larında olan kafadan yapışık ikizlerin beyinlerinin % 30 unun ortak olduğu bilinir. Ortak gözleri var. İkizlerden biri diğerinden daha güçlü ve gelişkindir. Ayırma işleminde güçsüz olanın feda edilmesi söz konusudur. İnsanlığın en tuhaf, en üzücü hallerinden birisidir.

        Tüm istatistikler siyam ikizlerinin  % 15 i kadar yaşayabiliyor. Sırf doğum bile öyle ciddi bir travma oluyor ki ebeler bile lanetleniriz diye onlara dokunmaktan kaçınırlarmış cehaletin ve batıl inancın kol gezdiği bir köyde.

       Politikada yaşanan hikâyeler de bazen bu siyam ikizleri hikâyesine benzeşebilir. İkizlik yumurtadan değil elbet ancak dünyaya bakışları, beyinleri tıpkı siyam ikizlerinin beyinlerinin yüzde 30 nu ortak kullandıkları gibi çalışır. Bağımsız hareket etme olanakları yoktur. Acı yaşam formu her ikisi içinde çekilmez olur gönün birinde. 

       “Benzetmede hata olmaz”  kuralıyla koalisyon ortaklarının “andımız” üzerindeki çatışması bana bu acı hikâyeyi anımsattı ve birazcık araştırmama ilham oldu.

        Aslında benzerlikler o kadar çok ki bu küçük ihtilaflar elbette bugünden yarına ayrılık için cerrahi bir müdahaleye yol açmaz. Çünkü önümüzdeki yerel seçimler böylesine bir ayrışmayı ne cerrahi ne de siyasi olarak kaldıramaz birkaç dakika içinde her ikisinin de yaşama şansı çok ciddi biçimde ortadan kalkar.

        İkiz olarak devam etme durumu yaşamsaldır her ikisi için de.  Ne af tartışması ne andımız ne de karşılıklı hakarete varan atışmalar cumhur ittifakını bozmaya yetmez. Yaşanan kavga siyam ikizlerinde olduğu gibi birinin diğerinden daha güçlü ve baskın olma durumudur ayrılma güçsüz olanın kısa sürede ölümüne yol açacağı gibi güçlünün yaşamını da garanti etmiyor.

          İkizlerin ortak yaşamı için çok güçlü sebepler varken, yerel seçimler öncesinde her ikisinin de yaşamını riske edecek bir çatışma fantezisi beklentisi içinde olanlar hayal kırıklığına uğrar.

 

              Koalisyonun her iki ortağı için ortaklaşma ve ortaklaşmanın sağladığı siyasal, ekonomik, ideolojik, yönetimsel iktidar, rant, nimet ve paylaşımları tehlikeye sokacak bir maceranın yaşanması beklenmemelidir. Tarafların çıkış ve atışmaları tabanlarındaki beklenti ve konsolidasyonu ile ilgilidir. Koalisyonu oluşturan üst akıl da bunu gerektiriyor.

Top