Yaþam Haber - Haberin Merkezi
ÖÐRETMEN
18-09-2018 15:32 618

ÖÐRETMEN

 

 

      Dün okullar açýldý..Uzun yýllar( yirmi beþ) öðretmenlik yapan biri olarak hala çocuklarýn o cývýl cývýl seslerini özlerim!.Yirmi beþ yýlým dolar dolmaz, erken sayýlacak yaþta emekli oldum!.Çünkü ne ben, ne de Eðitim sistemi biri birimizden bir þey anlamamýþtýk!.Bir þey anlamadýðým bir yerde daha fazla durmanýn anlamý yoktu ve gidip dilekçeyi verdim, emekli oldum!.Onlar da zaten fazla itiraz etmedi ve ne hikmetse Türkiye'nin en hýzlý emekli edilen öðretmeni olarak, beni bir günde emekli ettiler!.Üstelik o dönem emekli olan herkese üstün hizmet ve þeref belgesi verilirken, bana böyle bir belge de verilmedi!.Zaten ben de merak edip, " Neden vermediniz?" diye sormadým!.

Evet..

         Dün okullar açýldý!.Okul önleri cývýl cývýldý ve ben uzaktan öðrencilerin bu tatlý telaþýyla biraz olsun eski günlerime döndüm!.Herþey deðiþmiþti!.Nedense öðretmenlerin yüzü donuk ve tebessümden uzaktý!.Ekonomik þartlarýn altýnda ezilen öðretmenlerin yüz ifadelerinde kaygýdan baþka bir þey beklemek kendimizi kandýrmaktýr!.

         Aldýklarý ücretle ayýn ilk beþ gününü zar zor getirdikleri hepimizin malumu!.Hal böyle olunca beslenme ve giyinme konusunda gidilen kýsýtlamadan dolayý, öðretmenlerin kýlýk kýyafet konusunda da iyi bir durumda olmadýklarýný söylemek gerekir!.

Zaten ellerinde tüm yetkileri alýnmýþ ve sadece sýnýfa girip, çýkan birer insan konumundalar!.Saygýnlýklarý yitirildi!.Hal böyle olunca günü birlik veli ve öðrenci þiddetine maruz kalan öðretmenlerin görüntülerini hepimiz anýmsýyoruz!.

Öðretmenler adeta veli denetimine býrakýlmýþ!.Veli profili ile öðretmenin Eðitimi arasýndaki fark, velinin insafýna býrakýlmýþtýr!.

Öðretmenlik yaptýðým dönemlerde defalarca velilerin sýnýf basýp, darpa kadar varan giriþimlere yeltendiklerine bizzat þahit oldum!.

O günden bu güne hiç bir þey deðiþmedi ve artarak devam ediyor!.

Hal böyle olunca ülkede Eðitim çöktü!.Sýnavlarda sýfýr çeken yýðýnlarca öðrenci var!.Üniversite bitiren öðrenciler kendi alanlarýndaki sorulara bile yanýt veremiyorlar!.

Üniversitelerin dünya üniversiteleri arasýnda esemesi bile okunmuyor!.

Gittikçe bilimden uzak ve hurafeye savrulan bir Eðitimden ne bekleniyordu ki?

Evet!..

Dün okullar açýldý!.

Cývýl, cývýl çocuk sesleri!.

Hüzünlü ve kaygýlý öðretmen yüzleri!.

Omuzlarý çökmüþ ve çoðunluðu kadýn olan öðrenci velileri!..

Sonra televizyona çýkan bir devlet büyüðünün sözleri!..

Her yýlýn deðiþmeyen tekrarý olan bu sözler artýk hiç bir öðretmene cazip gelmiyor!.

Meslektaþlarý baþka bir ülkede aylýk dört bin Yuro alýp, ayný aylýkla kýrallar gibi tatil yaparken, bizim ki artýk domatesi taneyle almaya baþladý!.

Edendim ne demiþ Atatürk?

"Muallimler yeni nesil sizin eseriniz olacaktýr."

Evet, ortada bir nesil var ama kimin eseriyse

gelip o sahip çýksýn!.

       Yok ettiðiniz ve sokaklara baþý boþ saldýðýnýz bir neslin sorumluluðunu lütfen öðretmenlere yýkmayýn!.

Çünkü en kötü dediðiniz öðretmen bile, en iyi babadan daha duyarlýdýr çocuk için!.

Çünkü çocuðu ile kavga eden birine " sen de onu dövseydin" diyen babalar vardýr!.

Ancak hiç bir öðretmen ayný þeyi söylemez ve " çabuk barýþýn" der!.

Tüm öðretmenlere sevgi ve saygýlarýmla..

Hasan ÞAHÝN

Not; Baþta oglum Murat Göçmen olmak üzere tüm öðretmenlere baþarýlar diliyorum

******************

VATAN NASIL SEVÝLÝR

        "Bir çakýl taþýný vermeyiz" diye baþlarlar, devamýnda bayrak sallayýp baðýrdýklarýnda mesele bitmiþtir!.

       Hele arabaya ve iþ yerine bayrak çekmiþse, vatanseverliðini sorgulamak kimin haddine!.

Bir de Ýstiklal Marþýna durup, durmama meselesi var ki, farkýnda olmadan marþýn sesini duymayýp yola devam eden ve tonla dayak yiyen yüzlerce vaka vardýr!.

     Ýþte bu vatansever akýla birileri çýkýp, asýl vatanseverliðin bu topraklarda Amerikan üslerini korumamak, ülke kaynaklarýnýn yabancý þirketlere peþkeþ çekilmemesi,Ülke parasýnýn yurt dýþýna kaçýrýlmamasý gibi þeyler olduðunu anlatmadý!.Anlatmadý, çünkü iþine gelmedi!.

Üzerinde yaþadýðýn topraðýn hiç bir kaynaðýndan yararlanmýyorsun ama, çýkýp " Ne oluyoruz?" diyemiyorsun!.

       Gýdadan deterjana her þeyin ithal!.Üretmiyorsun, üretemiyorsun ama vatanseversin!.

Dövizi ve enflasyonu dýþ mihraklara yüklerken, iç mihraklarýn yaptýðýný görmüyorsun!.Dýþ mihraklar bir yýlda dövizi ikiye katladý, tamam anladýk!.Peki içeride fiyatý beþe katlayanlar kimler?

      Siz çýkýp " Hesabýný verecekler" dediðinizde onlar kýs kýs gülüp, bir ek zam daha yapýyorlar ve ben bu mevsimde dahi domatesi her gün bir lira artmýþ farkla alýyorum!.Satan tezgahtara bakýyorum adý Ali, Mehmet, Ahmet!.Ama sana göre bunu yapan Corc!.

       Tabi yutanlar elinde bayrakla sokakta " Kahrolsun Corc" diye baðýrýyor!..Baðýrýyor, çünkü iþin ucunda vatanseverlik var!.

Yemiþ, içmiþ semirmiþsiniz, artýk fazlalýklar aðzýnýzdan geliyor!.Ama yok!.

Gariban Ahmede adým baþý ceza!.Elektrik ve suya ha bire zam!.

Sonra dön büyük holding ve þirketlere vergi affý ve borç silme!..

       Dikkatimi çekmiþtir, her borç silmeden Sonra bu holdingler devasa binalarýnýn boyunca bayrak asarlar!.Demek ki, vatan aþký böyle ilan ediliyor!..

Haberlerde izledim..Isparta'da taþ ocaklarýna peþkeþ çekilen yerde üç bin Ardýç aðacý kesilecekmiþ!.Þimdi siz bir Ardýç aðacýnýn kaç yýlda yetiþtiðini biliyor musunuz?

Ben söylemeyeyim, bi zahmet araþtýrýn öðrenin!.

      Yani siz elde bayrak vatanseverlik naralarýný bize yutturup, bizi korkutup, sindirirken birileri ülkenin ciðerlerini söküyor!.Yani o uðruna bayrak salladýðýn ülkenin soluðunu kesiyor !.

Eskiden Anadolu'nun her yerinde çeþit çeþit canlýlar yaþardý!.Þimdi var mý? Kalmadýlar, ya öldüler, ya da terk ettiler!.Son kalanlarýný da orman yangýnlarýna ve taþ ocaklarýna kurban ettik!.

       "Vermem" dediðin çakýl, sadece taþ deðildir!.Bir ülkenin kurdu, kuþu, börtü böceði ve kaynaklarýdýr!.

Ama sen anlamazsýn!.

Çünkü sana göre Vatan, sadece çakýl taþýdýr!.

Ah bir de ötesini anlasan!.

*****************

BÝZ BÝLÝYORUZ DA

 

     Hepimiz Devlet Bahçeli'nin durup, dururken gündeme getirdiði afýn ne anlama geldiðini az buçuk biliyoruz..Getirdikleri af önerisinin adeta Alaeddin Çakýcý hariç hiç kimseyi kapsamamasý gerektiðini bizzat kendilerinden dinliyoruz!.

       Devlet Bahçeli'nin, Çakýcýyý neden kurtarmaya bu kadar hevesli olduðunu anlamamak zor deðil!.

Ancak o Çakýcýnýn içeride Tayyip Erdoðan'a tehdit dolusu mektuplar gönderdiði de bilinen bir gerçek!.

Bunlarý bir tarafa býrakarak asýl sorulmasý gerekenin Bahçeli'nin " Sayýn Çakýcýnýn bu memlekete hizmetlerini bilen bilir" demesidir ki, bu hizmetlerin neler olduðunu lütfen açýklamasýný bekliyoruz!.Çünkü bu ülkede yaþayan bizler bu üstün hizmetlerden neden bihaberiz anlamak istiyoruz!.

         Kim ,neden bizi bu üstün hizmetleri öðrenmekten alýkoyuyor doðrusu merak ettim!.Anayasasýnda "Türkiye Cumhuriyeti laik, demokratik bir hukuk devletidir" diye tanýmý yapýlan bir devlet anlayýþýnda neden bazý þeyleri bilen biliyor da, biz bilmiyoruz!.Oysa demokratik hukuk devletinde hiç bir þey halktan gizlenmez ve halk her þeyi bilmek ve görmekle mükelleftir!.

       Kimi hizmetleri bilenler bilecek, halk bilmeyecek!.Bunun karþýlýðý Hukuk devleti normlarýnda yok!.

Peki, nerede var?

      Demokratik teamülleri oturmayan ve karanlýk, kirli iliþkilerin döndüðü kapalý rejime yatmýþ devlet anlayýþlarýnda var!.

    Demokratik devlet yapýsýnda her þey þeffaf ve hesap verilebilirlilik ilkesi ile esastýr!.

       Ýþte bunu yapmayýnca ve çýkýp " Bilen bilir" le üstü örtülü mesajlarla piyasaya korku enjekte ederseniz, bir gün hukuk tesis olduðunda insana sorarlar " Gel, þu bildiklerini söyle" diye!.

Kim bilir belki o tek baþýna bildiklerin bir Hukuk devleti anlayýþýna ters düþebilir ve izahýnda acayiplikler de ortaya çýkabilir!.

         Ýþin diðer tarafý iktidara kayýtsýz destek veren Bahçeli'nin bu af önerisiyle ortaðý ile neler yapacaðýdýr?

Bence bu iþin odaðýnda farklý planlar var!.

O plan nedir, derseniz?

       Bilen biliyor ama, günü geldiðinde herkes bilecek ve kimseyi de þaþýrtmayacak bir plan olduðunu þimdiden sezer gibiyim, derim!.

Top